De invloed van roken op krachttraining

Gepubliceerd op 30 juni 2021 om 20:33

Wanneer we kijken naar leefstijlkeuzes voor gezondheid, dan valt roken al snel in de categorie die als ‘direct schadelijk’ bekend staat. Het is voor velen bekend dat roken de kans op hart- en vaatziekten, evenals verschillende vormen van kanker, verhoogd.

 

Heeft roken ook directe nadelige gevolgen voor krachttraining?

Het korte antwoord hierop is ja. Roken heeft nadelige effecten op krachttraining. In een onderzoek in Denenmarken is gekeken naar spiereiwitsynthese bij acht rokers en acht niet-rokers. De onderzoeksgroep is geselecteerd op basis van geslacht, leeftijd en BMI. Spiereiwitsynthese is het proces waarin aminozuren door spiercellen worden gebruikt voor celopbouw. Er is sprake van ‘spierhermodellering’, wat een verandering in spiermassa tot gevolg heeft. Het lichaam is gedurende de dag spiermassa aan het opbouwen en aan het afbreken. Idealiter slaat dit door naar de kant van opbouw (synthese).

In de Deense studie was de spiereiwitsynthese bij rokers 37% lager dan bij de niet-rokers. Redenen hiervoor kunnen zijn dat (1) bloedtoevoer en zuurstoftransport afnemen door roken. Zo zou de herstelcapaciteit en aanvoer van voedingsstoffen kunnen afnemen, en (2) rokers vaak minder eten dan niet-rokers. Dit in combinatie met het feit dat eiwitten erg verzadigende voedingsstoffen zijn, vergroot de kans op beperkte eiwitinname. De suboptimale calorie inname zou dan ook de oorzaak kunnen zijn voor de verlaagde spiereiwitsynthese.

 

Wat gebeurt er als je stopt met roken?

De stof die hier een rol in speelt is nicotine. Nicotine tast de stofwisseling niet aan, maar onderdrukt de eetlust. Je gaat er dus minder van eten. Dit is ook de reden dat veel mensen die stoppen met roken aankomen. Roken is een gewoonte van dingen in je mond hebben. Deze gewoonte kan je ook gemakkelijk met wat vergelijkbaars vervangen, zoals eten. Ook kan het lastiger zijn om een dieet te handhaven omdat ze op deze manier ook dealen met stress. Roken beïnvloed het metabolisme dus niet, wel beïnvloed roken de eetlust en het verzadigingsgevoel.


Kortgezegd verlaagt roken de spiereiwitsynthese en daarmee de spieropbouw door (1) verlaagde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen en (2) suboptimale calorie inname. Stoppen met roken verandert je metabolisme niet, maar je eetlust en verzadigingsniveau veranderen er wel door. Dit zou, in combinatie met het vervangen van roken door meer eten, kunnen leiden tot gewichtstoename.

 

Bibliografie

  • Petersen et al. (2007). Smoking impairs muscle protein synthesis and increases the expression of myostatin and MAFbx in muscle. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 293(3), E843-E848.
  • Q&A van Richard Bell op Bell Academy

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.