Cholesterol, vriend of vijand?

Gepubliceerd op 13 september 2021 om 11:26

Over het algemeen hebben veel mensen negatieve associaties bij cholesterol maar wat is cholesterol nu precies? Zijn de negatieve associaties terecht of toch niet helemaal? En wat betekend dit voor je dieet met oog op je progressie in de sportschool? In dit artikel zullen we inzoomen op de bovenstaande vragen.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een type vetzuur dat valt onder de steroïden (nee het is niet wat je injecteert als je anabolen gebruikt). Steroïden zijn grote vetmoleculen die uit vier verbonden ringen van koolstofatomen bestaan, cholesterol is de meest bekende. Cholesterol speelt een rol bij enkele hormonen zoals testosteron en oestrogeen. Cholesterol is nodig om celmembranen (celwanden) te onderhouden. We krijgen cholesterol binnen vanuit 2 bronnen: (1) voeding, voornamelijk dierlijke producten (zoals vlees, room en eierdooiers) en (2) de lever, hier kan het lichaam dit in grote hoeveelheden zelf aanmaken.

Cholesterol wordt vervoerd in het bloed door het aan ‘lipoproteïne’ te verbinden. Deze zijn er in verschillende soorten. Met een hoge dichtheid, ook wel HDL-cholesterol genoemd, en met een lage dichtheid ook wel LDL-cholesterol genoemd. Als er een overschot is aan LDL-cholesterol kan dit blijven plakken aan de binnenkant van de bloedvaten. Hierdoor kan er steeds minder bloed door de slagader stromen, dit noemen we artherosclerose (slagaderverkalking). Hierdoor stijgt de kans op een hartinfarct en de kans op hart- en vaatziekten door een overschot aan LDL-cholesterol. Dit is dan ook de reden dat cholesterol over het algemeen zo slecht bekend staat.

HDL-cholesterol neemt cholesterol weg uit het bloed en voert het af naar de lever waar het verder wordt afgebroken. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten juist af. Daarom wordt HDL-cholesterol ook wel ‘het goede cholesterol’ genoemd.

 

Is cholesterol nu goed of slecht?

Cholesterol is essentieel voor het menselijk lichaam, anders zou het lichaam het niet zelf aan kunnen maken. Er zijn veel studies die laten zien dat krachtsporters meer spiermassa kunnen aanmaken met een dieet dat hoog in cholesterol dan zij met een lagere cholesterol inname. Dit komt doordat cholesterol:

  • Een belangrijke rol speelt bij het vormen van zo geheten ‘lipid drafts’. Zij verwerken signalen voor verschillende paden voor spiergroei zoals IGF-1 en mTOR
  • Ontstekingen kan remmen (spierschade zijn ontstekingen)

Cholesterol helpt dus spierschade te beperken en verbetert het herstelvermogen. Om even aan te geven dat cholesterol niet zo slecht is als de reputatie die het heeft.

Wel is het zo dat een overschot van LDL-cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten waardoor het dus niet verkeerd is voor de algemene gezondheid om je cholesterol inname wat te verlagen. Cholesterol komt voornamelijk voor in: Eieren, boter, kaas en volle melk. Het is niet zo dat je de producten niet meer mag of moet eten, alleen wel iets waar je rekening mee kan houden binnen je dieet. Er zijn ook producten die de verhouding LDL/HDL kunnen doen dalen, dit zijn producten als: het vervangen van een niet-soja eiwit door een soja eiwit, haver producten, fruit, noten, volkoren granen en peulvruchten. Voor een gezonde verhouding zou het goed zijn om deze producten (ook) in je dieet te verwerken.

Samengevat

Cholesterol is een vetzuur en kent twee soorten. Namelijk LDL-cholesterol, ook wel bekend als het slechte cholesterol en HDL-cholesterol, ook wel bekend als het goede cholesterol. Cholesterol heeft het lichaam nodig voor het herstellen van cellen en is daarom zeker niet slecht. Daarnaast kan cholesterol positieve uitwerkingen hebben op spiergroei doordat het spierschade kan weerstaan en de herstelcapaciteit vergroot. Wel is het zo dat een overschot aan LDL-cholesterol de kans op hart- en vaatziekte vergroot. Daarom kan het raadzaam zijn om je inname van eieren, kaas, volle melk en boter wat in te dammen. Er zijn ook producten die de kans op een LDL-overschot in het bloed verlagen voorbeelden hiervan zijn: soja eiwit, haver producten, fruit, noten, volkoren granen en peulvruchten. Door dit wat meer te eten verlaag je de kans op een LDL-cholesterol overschot in je bloed en  dus op hart- en vaatziekten.

 

Bronnen:

Martini, F. H. (2012). Anatomie en Fysiologie: Een Inleiding. Pearson.

Voedingscentrum. (z.d.). Cholesterol. Geraadpleegd op 7 september 2021, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cholesterol.aspx

PT-course Bayesian bodybuilding: onderwerp vetten


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.