De lat pulldown: de stang richting je borstbeen of achter je hoofd

Gepubliceerd op 28 september 2021 om 10:07

Nog steeds zijn er een hoop mensen in de sportschool die bij een lat pulldown de stang achter hun hoofd laten naar beneden trekken. De stang wordt dan dus in feite richting de trapezius getrokken. Toch zijn er duidelijke redenen om de stang alleen voor het hoofd (richting het borstbeen) naar beneden te brengen. Hoewel er meerdere spieren betrokken zijn bij de uitvoering van de lat pulldown, is de oefening primair toch vooral bedoeld om de Latissimus dorsi (de brede rugspieren) aan te spreken. Deze spier is betrokken bij de volgende bewegingen:

  1. adductie vanuit de schouder (arm zijwaarts omlaag brengen)
  2. anteflexie (arm via de voorzijde van het lichaam naar achter brengen)
  3. retractie (schouderbladen naar elkaar toe bewegen)
  4. depressie (schouderbladen naar beneden trekken)
  5. interne rotatie van de bovenarm

Om de Latissimus dorsi meer aan te spreken wil je de anteflexie benadrukken. Op het moment dat je de stang achter je hoofd laat zakken beweeg je niet in anteflexie en stimuleer je de Latissimus dorsi dus niet optimaal. Daarnaast komt er ook veel stress op het schoudergewricht te staan wat de kans op blessures vergroot. De reden hiervoor is dat de weefselstressdistributie bij een behind the neck-variant heel ongunstig is. In het artikel over oefeningsselectie hebben we vastgesteld dat oefeningen met een slechte weefselstressdistributie niét de voorkeur zouden moeten hebben. Zo ook bij de lat pulldown behind the neck. Daarnaast is het ook zo dat wanneer je de stang achter je hoofd naar beneden trekt, je vaak geforceerd wordt om je hoofd naar voren te houden (je brengt je kin wat richting je borst). Op die manier komen je nekwervels onder spanning te staan, wat een tweede indicator is voor blessurerisico. Voor de mensen die beweren dat zij de behind the neck-variant uitvoeren om de trapezius te trainen: deze train je ook met een lat pulldown, pull-up en chin-up. Daarnaast train je de horizontale spiervezels van de trapezius met bijvoorbeeld een cable of dumbell row, en de opwaartse vezels met een shrug-variant. Kortom: daar zijn betere oefeningen voor, die ook nog eens niét de ongunstige weefselstressdistributie hebben.

Concluderend is het voor zowel spierstimulatie van de Latissimus dorsi als voor blessurepreventie is het gunstiger om de lat pulldown voor het gezicht langs naar beneden te brengen richting het borstbeen. Allereerst mis je een spierfunctie van de Latissimus dorsi (namelijk de schouderadductie) wanneer je de stang achter het hoofd naar beneden trekt, en ten tweede plaats je veel meer stress op het bindweefsel van de schouderspieren wanneer je de ellebogen achter de schouders plaatst en vanuit die positie kracht gaat leveren.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.