Het maken van misstappen

Gepubliceerd op 10 februari 2022 om 16:39

Tijdens het trainingsschema of het behalen van doelen zul je vroeg of laat (bijna) altijd wel iets doen wat de progressie of het behalen van het doel tegenwerkt. Je begaat van een misstap. Je doet iets, bewust of onbewust, waarvan je weet dat het eigenlijk niet bijdraagt aan het doel dat je voor ogen hebt. Misschien een feestje waarop je wat meer drinkt, wat ten kosten gaat van je herstel, of iets ‘ongezonds’ eten. Het begaan van zo’n misstap is niet handig, maar niet het probleem op zich. We zijn namelijk allemaal mensen en zullen ook allemaal fouten maken. Het is vooral belangrijk hoe we er vervolgens mee om gaan.

 

Je kan er een beetje een ‘alles of niks’ houding van krijgen. ‘Laat deze training maar schieten, ik heb er vorige week ook al een gemist’ of ‘dat stuk taart kan er nu ook nog wel bij’. Het lijkt erop dat mensen die eenmaal een misstap hebben begaan, het idee hebben dat het nu toch niet meer te redden valt. Terwijl het tegenovergestelde juist waar is. Heb je vorige week een training gemist, dat kan gebeuren. Zorg ervoor dat je deze week je trainingen wel weer volgens plan volgt. Heb je wat ongezonds gegeten wat je eigenlijk niet wilde, pak dan vervolgens zo snel mogelijk het originele plan er weer bij en volg dit weer. Als je het plan weer volgt heb je een uitzondering gemaakt op

de regel, als je de rest nu ook maar laat vieren maak je een nieuwe, ongezonde regel. Als je baalt van je misstap, reflecteer er dan op hoe het zo heeft kunnen lopen. Misschien heb je een training wel gemist door een drukke week op je werk/studie. Dit zou ook niet heel erg zijn omdat je in een drukke week op je werk/studie waarschijnlijk meer stress heb waardoor je belastbaarheid ook lager ligt. Volgende week is er weer een normale week, dus pakken we de trainingen ook gewoon weer op. Had je niet meer willen eten (bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen) maar heb je dit wel gedaan, kijk dan hoe het zo heeft kunnen lopen. Als je het lekker vindt om op een verjaardag een stukje taart te eten, laat dit dan een uitzondering zijn waarop je het doet.

Realiseer je dat progressie als je het in een grafiek weergeeft, geen rechte lijn is. Het is een lijn met pieken, dalen en soms horizontale stukken. Na verloop van tijd zal er wel een stijgende trend in moeten zitten, maar dit is wat heel anders dan een rechte lijn. Zit je even in een dal, laat dan dus niet alles schieten. Zo wordt het dalletje in de grafiek alleen maar groter en moeilijker om uit te komen. Pak het juist gelijk weer op zodat je weer op de goede weg komt. Als je letterlijk een misstap maakt met je voet en je verzwikt je enkel dan doe je dat toch ook niet bij de volgende stap expres opzettelijk weer? Waarom niet? omdat het alleen maar erger wordt. Zo is het precies ook met het maken van een misstap als je naar een bepaald doel toewerkt.

Er wordt in de bovenstaande alinea’s een paar keer benoemd dat je na het maken van een misstap gelijk terug moet naar het oorspronkelijke plan. Dit is de reden waarom het belangrijk is om wel een plan te hebben voor wat ga je doen om de koers te varen die je wilt varen. Als je dit plan niet hebt is het ook moeilijker om na het begaan van een misstap de draad weer op te pakken. Zorg dat je een plan hebt waar je naartoe terug kan keren als het even minder lijkt te gaan. Dan ben je zo weer uit het ‘dalletje’ (in de grafiek van progressie) en hard op weg naar alleen maar meer progressie.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.