De 'weekend tot weekend' mentaliteit

Gepubliceerd op 23 februari 2022 om 20:06

Als je werkt of studeert zal je geregeld mensen horen die erg naar het weekend toe leven en er met plezier op terugkijken als ze maandag weer aan ‘de zware werkweek’ beginnen. Ook op sociale media kan je geregeld dingen zien en lezen over de weekenden die zo snel gaan en de doordeweekse dagen die eindeloos lijken te duren. Op het moment dat je er zelf echt zo in staat is het misschien eens goed om te kijken naar waar dit vandaan komt en wat er de gevolgen van zijn. In dit artikel willen we jullie hierin meenemen en wat vertellen over wat we hier de ‘weekend tot weekend’ mentaliteit noem.

 

Waar komt het vandaan dat de weekenden zo snel lijken te gaan en de doordeweekse dagen gevoelsmatig zo eindeloos kunnen duren? Of beter gezegd: wat kúnnen de oorzaken zijn, hier is immers geen eenduidig antwoord op te geven. Niet iedereen z’n situatie is namelijk hetzelfde. Een reden kan zijn dat je doordeweeks moet 

werken/studeren en druk of stress ervaart, je tijd kwijt bent aan sociale verplichtingen, wat wilt sporten en ook nog tijd wilt hebben voor (andere) hobby’s. Kortom: je wilt een heleboel in relatief weinig tijd. Doordeweeks lukt het nog net om de eindjes aan elkaar te knopen, maar dan heb je het weekend toch echt nodig om even bij te komen. Eigenlijk kan je de touwtjes dan op de lange termijn niet aan elkaar knopen. Je wordt in de weekenden wat ‘liever’ tegen jezelf, je hebt het nu wel verdiend om een paar biertjes meer te drinken of een taartje te kopen of allebei, kan jou het ook schelen. Doordat je het gevoel hebt dat je doordeweeks streng voor jezelf bent geweest beloon je jezelf met ongezond eten en slechte gewoonten. Leuke dingen doen gaat nou eenmaal vaker gepaard met ongezond eten, alcohol en drugs en/of roken. Om nog maar te zwijgen over de slaapkwaliteit die achteruit gaat door alcohol, roken en drugs. Doordat je jezelf beloont met ongezonde gewoonten rust je in de weekenden eigenlijk minder goed uit en begin je de week met minder energie. Hierdoor houd je het doordeweeks maar net vol en begint het hele riedeltje weer opnieuw, maar dan met net iets minder energie dan aan het begin van de week ervoor. Kortom: op de lange termijn is dit niet de weg naar succes op je werk, sportprestaties of op welk gebied dan ook.

 

Als je dit bij jezelf herkent en het wil veranderen, dan is de deze alinea mogelijk interessant. We zullen een aantal zaken bespreken die invloed kunnen hebben op het doorbreken van deze neerwaartse spiraal. (1) prioriteren: mensen willen vaak te veel doen in te weinig tijd. Kijk eens kritisch naar je tijd en de dingen die je wilt/moet doen. Doe de dingen die rationeel bekeken het belangrijkst zijn als eerste. Kijk welke dingen er dan overblijven: wat is nog de moeite waard en welke zaken zou je eventueel kunnen schrappen? Tip: begin met hetgeen waar je het meest tegenop ziet. Door datgene aan te pakken waar je erg tegenop ziet, creëer je als het ware een vliegwiel voor je volgende acties. Je bewijst op zo’n moment namelijk aan jezelf dat jij degene bent die de touwtjes in handen hebt en bepaalt wat wanneer gedaan wordt. Het idee dat daarna alleen maar taken volgen die leuker zijn en/of minder tijd en energie kosten, is een heel bevredigend gevoel voor je brein. (2) nadenken over waarom je iets wilt: jezelf belonen is een drijfveer om een doel te behalen. Op het moment dat je het doel hebt gehaald mag je iets van jezelf, waarschijnlijk iets dat je op deze manier aan jezelf kan rechtvaardigen om te doen. Dit is een vrij externe motivatie, denk daarom goed na over waarom je een bepaald doel wilt bereiken. Stap je ook de deur uit om te hardlopen als je jezelf niet belooft om na de training op de bank te ploffen met een zak chips en een bak ijs? Door de beloningsstructuur rondom je inspanningen uit te pluizen, leg je voor jezelf bloot waar de gaten in je motivatie zitten.

Het kan zijn dat je de bovenstaande alinea hebt gelezen en denkt; hier kan ik wat mee, ik ga er mee aan de slag! Maar het kan ook zo zijn dat je er wel wat mee zou willen, maar je je afvraagt of dit het nou helemaal is, of liever gewoon niet met deze dingen bezig wilt zijn. Dat is natuurlijk ook helemaal prima. Houd er alleen wel rekening mee dat als je de ‘weekend tot weekend’ mentaliteit herkent en je niks wil veranderen er ook geen verandering zal optreden. Als je niks anders doet dan je doet zal je ook niks anders worden dan je bent. Ook je prestaties in de sportschool zullen (deels) om zeep worden geholpen als je in de weekenden alle teugels laat vieren en je al je gezonde gewoontes over boord gooit. Daarnaast zal dit het ook juist moeilijker maken om nieuwe gezonde gewoontes te ontwikkelen omdat je in de weekenden snel geneigd zal zijn om er een uitzondering op te maken. Daarom zouden wij aanbevelen om als eerste nieuwe goede gewoonte af te komen van de ‘weekend tot weekend’ mentaliteit zodat je daarna nog veel meer gezonde gewoontes kan ontwikkelen. Bovendien is het hele idee van ‘lief zijn voor je lichaam’ door het vol te stoppen met ongezond eten en het weinig lichaamsbeweging te laten verrichten, totaal onjuist. Het lichaam is geen zeurend kind dat af en toe ook wel eens een bord patat wil in plaats van een pasta met voldoende groenten. Het is je brein die je dat vertelt. Het is om meerdere redenen prima om daar af en toe ook naar te luisteren, maar verschuil je dan niet achter de zogenaamde behoefte van het lichaam om te zondigen. Het lichaam is te allen tijde op zoek naar de best bruikbare brandstof en de meest efficiënte bouwstoffen. En het is niet zo dat dat in het weekend om wonderbaarlijke redenen ineens pizza en ijs zijn. Weet dus dat je bij momenten van zondigen met eten, alcohol, drugs, roken etc. met van alles bezig bent, maar niet met het ‘lief zijn voor je lichaam’. Integendeel zelfs. Het enige dat je onder lief zijn voor je lichaam zou kunnen scharen, is voldoende herstel tussen je trainingen door. Als je lichaam nog flink aan het herstellen is en jij weer tekeer gaat in de gym, dan zou je inderdaad kunnen stellen dat je het lichaam teveel oplegt. Maar hoe optimaliseer je dit herstelproces? Gezond eten, voldoende beweging in de vorm van actief herstel, en een doordachte slaapstructuur.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.