Kruiden

Gepubliceerd op 13 april 2022 om 20:31

Als je je enigszins hebt verdiept in gezonde voeding, dan ben je vast weleens iets tegengekomen over de ‘magische werking’ die kruiden zouden hebben of misschien wel over de ‘onzin over kruiden’, omdat het allemaal niet sterk wetenschappelijk bewezen is. In dit korte artikeltje willen we je wat uitleggen over de werking van kruiden.

Vaak wordt er gezegd dat kruiden werken tegen ziektes. Denk aan kurkuma dat zou werken ter preventie/genezing van kanker. Andere veel voorbijkomende voorbeelden helende kruiden zijn knoflook en kaneel. Maar waarom zouden kruiden nu zo gezond zijn? Een belangrijke reden om kruiden als gezond te bestempelen is omdat ze veel antioxidanten bevatten (evenals verschillende soorten groenten en fruit). Klik hier om te lezen welke soorten groenten en fruit er extra toe doen als het gaat om je inname aan antioxidanten.

We maken een tussenstop om te kijken naar waarom we onze inname van antioxidanten nu eigenlijk willen verhogen. Planten krijgen hun energie door middel van fotosynthese (wellicht ken je dit begrip nog van biologie op de middelbare school). Zonlicht wordt omgezet in kleine ‘bouwsteentjes’ die we elektronen noemen. In deze vorm slaan planten zonlicht op. Als je een plant eet, dan worden deze elektronen opgenomen (in de vorm van koolhydraten, vetten en eiwitten). De elektronen worden dan als energiebron gebruikt. Maar deze zijn heel hoog in energie en moeten daarom gelijkmatig verbrandt worden. Zie dit een beetje als een verbrandingsmotor van benzine, het proces moet heel geleidelijk gaan om de energie te kunnen gebruiken en geen ongelukken te krijgen. Als je een brandende lucifer in een volle tank van een auto gooi hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen dat het niet goed zal aflopen met de auto. Daarom is het belangrijk dat je lichaam de elektronen die hoog in energie zijn gelijkmatig verbrandt. Bij dit proces is zuurstof nodig, zuurstof wilt zich graag binden aan de energie rijke elektronen. Je lichaam wilt de elektronen en het zuurstof wel aan elkaar laten binden alleen als het minder energie bevat. Alleen is je lichaam niet perfect en ontglipt er ongeveer 1 á 2 %. Deze elektronen die veel energie bevatten en zich binden aan zuurstof veranderen in een soort hulk, die we superoxiden noemen. Superoxiden vallen onder een soort die we ‘vrije radicalen’ noemen. De superoxiden gaan als een razende tekeer en kunnen je DNA in je celkernen beschadigen. Als deze schade niet wordt hersteld, dan kan het leiden tot mutaties in je chromosomen en daarmee tot kanker. Precies hier komen, onze grote vrienden antioxidanten weer om de hoek kijken. Antioxidanten vallen deze superoxiden namelijk aan, met als doel om de elektronen in hoge energie weer van het zuurstof af te pakken. Zo ontstaat er een soort gevecht tussen de superoxiden en antioxidanten. Daarom zorgt een hoge inname van antioxidanten indirect inderdaad voor een verlaagde kans op kanker. Maar om het te nuanceren: het zijn dus niet de kruiden zelf die om wonderbaarlijke redenen geneeskrachtig zijn, maar het gaat vooral om de antioxidanten. En zoals eerder ook gezegd: deze bevinden zich ook in verschillen soorten groenten en fruit.

Nu we weten waarom we veel antioxidanten tot ons willen nemen, komen we weer terug bij de kruiden. De hoeveelheid antioxidanten die ergens in zit, wordt aangegeven met de term ‘units’. Even voor de beeldvorming: sommige soorten bessen hebben tot wel duizend units, een handje broccoli 150, ijsbergsla 17, zalm 3 en kip 5. Als we kijken naar kruiden zijn de hoeveelheden al snel erg hoog. Zo bevat een theelepel oregano tot 150 units, kruidnagel 160 units. En ook van kruiden als kurkuma, kaneel en knoflook is bekend dat het grote hoeveelheden units aan antioxidanten bevat.

Wat betekent dit voor de praktijk?

Is het aan te raden om dan maar lepels met kruiden naar binnen te werken? Nee. Als we kijken naar beelden van de inmiddels paar jaar oude cinnamon challenge, dan lijkt het antwoord voor kaneel in ieder geval duidelijk te zijn. Misschien ken je de beelden nog wel van mensen die een eetlepel kaneel proberen te eten en zich dramatisch verslikken. Niet gezien? Een absolute kijktip. Wat het wel betekent is dat het toevoegen van kruiden aan je maaltijd je maaltijd waarschijnlijk verrijkt, doordat je maaltijd meer smaak krijgt én je maaltijd gezonder wordt doordat je meer antioxidanten binnenkrijgt. Duik dus eens een kookboek in (of struin het internet af) naar welke kruiden passen bij jouw gerechten. Zo eet je lekker en werk je tegelijkertijd aan je gezondheid.

 

Bronnen:

  • Hoe wordt je 100’ ~ William Cortvriendt
  • ‘How not to die’~ Michael Greger

« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.